Podstawowe cele programu
Celem ogólnym programu jest wspieranie społeczności lokalnej, inspirowanie pożądanych przeobrażeń gospodarczych, z poszanowaniem dotychczasowych tendencji rozwoju i lokalnej tożsamości kulturowej.
Cele szczegółowe programu mają prowadzić do rozwoju zasobów ludzkich, tworzenia trwałych miejsc pracy poza rolnictwem, zwiększenia konkurencyjności i spójności rozwoju mikroregionu, z wykorzystaniem lokalnych surowców i produktów rolnictwa tradycyjnego.
Rozwój zasobów ludzkich:
- przeciwdziałanie patologiom społecznym, szczególnie alkoholizmowi;
- łagodzenie skutków długotrwałego bezrobocia;
- poszerzanie oferty edukacyjnej;
- organizowanie grup samopomocy, szkoleń, zajęć terapeutycznych;
- przełamywanie postaw bierności społecznej i ekonomicznej;
- troska o duchowość człowieka, jej chrześcijańskie korzenie.
Rozwój rynku pracy:
- tworzenie pozarolniczych miejsc pracy;
- organizowanie lokalnego rynku rolno-spożywczego;
- inspirowanie działań zmierzających do tworzenia miejsc pracy „na miejscu i dla siebie”
- wzmacnianie polityki równych szans na rynku pracy poprzez zatrudnianie osób z grup tzw. wykluczenia społecznego.
Zwiększanie konkurencyjności i spójności rozwoju mikroregionu:
- rozwój infrastruktury technicznej;
- wykorzystywanie lokalnych zasobów, z poszanowaniem środowiska naturalnego;
- rozwój małej i średniej przedsiębiorczości, szczególnie rolno-spożywczej;
- poprawa warunków prowadzenia rodzinnych gospodarstw rolnych.
Kreowanie marki produktu lokalnego:
- troska o jakość;
- stałe wskazywanie miejsca pochodzenia produktów;
- tworzenie sieci trwałych, pozytywnych powiązań: producent — dystrybutor — konsument;
- wykorzystywanie walorów rolnictwa tradycyjnego.